botanische tuin


botanische tuin 1.0

plantentuin die zich meestal in de directe omgeving van een wetenschappelijk instituut bevindt en oorspronkelijk bedoeld was voor het bestuderen en beschrijven van planten en tegenwoordig toegankelijk is voor alle geïnteresseerden; hortus botanicus

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een botanische tuin…

is een tuin

  • [Functie] was oorspronkelijk bedoeld voor het bestuderen en beschrijven van planten en is tegenwoordig toegankelijk voor alle geïnteresseerden (lering en vermaak)
  • [Plaats] bevindt zich meestal in de directe omgeving van een wetenschappelijk instituut, zoals een faculteit of een museum

    Algemene voorbeelden


    Een paar eeuwen lang was het wetenschappelijk onderzoek aan planten gericht op de morfologie (het bestuderen van de uiterlijke vormen), de anatomie (het bestuderen van de inwendige bouw) en de taxonomie (het indelen van planten in families, geslachten en soorten). In deze beschrijvende vakken speelde de universitaire botanische tuin, de Hortus Botanicus, een grote rol. Hier werden planten uit de gehele wereld en uit alle klimaten voor het onderzoek opgekweekt en verzorgd.

    http://botu07.bio.uu.nl/snp/

    Al meer dan 400 jaar worden in de sfeervolle botanische tuin van de Universiteit Leiden planten uit de hele wereld, maar vooral uit Azië gekweekt en bestudeerd. De verzorging van al die planten, uit verschillende klimaatsgebieden, vraagt veel kennis en inzicht in de diversiteit van de plantenwereld. Een afgewogen collectie is het resultaat daarvan.

    http://www.hortus.leidenuniv.nl

    Botanische tuinen zijn van onschatbare waarde voor het behoud van de biodiversiteit. Bovendien, en dit vooral in Europa, zijn ze vaak gelegen in historische parken en domeinen. Zij dragen bijgevolg zorg voor deze historische sites evenals voor het behoud van talloze cultuurmonumenten waaronder uitgebreide bibliotheken en iconografisch materiaal.

    http://www.br.fgov.be/

    Er zijn zo'n 1.600 botanische tuinen in de wereld. Tezamen bieden ze onderdak aan enkele tienduizenden plantensoorten.

    De Standaard,